Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 1. 2006

Latina

Latinsko-americké tance

 Latinsko - americké tance jsou většinou tance nepostupové, tancují se na místě. Patří mezi ně jive, cha - cha, samba, mambo, rumba, salsa, paso - doble, někdy se mezi ně řadí i tango. Já se však o něm zmíním mezi standardem.

SAMBA

je tanec pocházející z Brazílie, který se objevil v Evropě v první polovině 20-tých let (1923-25). Tehdejší samba byla charakterizována krátkými trhavými pohyby a skladby se hráli v 2/4 ale i 4/4 taktu. Samba je tedy moderní verze brazilského lidového tance "maxixe" (mejčiča), kterou upravili učitelé tance ve Francii. Pro tento tanec je typický tzv. sambový pohup a pohyby pánví. V současnosti existuje velmi mnoho verzí samby, které se liší rytmem, tempem a náladou. Samba má 2/4 anebo 4/4 rytmus a 52-54 taktů za minutu.

CHA-CHA

pochází z Kuby, vznikla z rumby po jejím ovlivnění džezem. Za autora je považován Enrique Jorrin (1953). Základem tance je postupová přeměna (tři "spojené" kroky). Název čača vznikl údajně podle zvuku, který vydávají boty tanečníků při tancovaní postupové přeměny. Čača má asi 25 základních figur a nespočetné množství sestav a variací. Hudba má 4/4 rytmus a 30-33 taktů za minutu.

0222529

RUMBA

současná rumba vznikla vzájemným ovlivňováním lidového tance s názvem "danza habanera" a rumby-bolera, kterou tancovala na Kubě kreolská aristokracie. V roce 1930 se rumba dostává přes New York do Evropy, kde se rychle rozšířila. U nás se tancovala upravená do čtvercové formy (square system) a přinesla uvolněné držení v páru. Do roku 1960 se tancovala čtvercová rumba (se základem v prvním kroku na první dobu taktu), poté se rozšiřuje rumba kubánská (cuban system), kde se první krok tancuje vpřed na druhou dobu taktu. Rumba má 4/4 rytmus a 25-28 taktů za minutu.

0422167

PASO DOBLE

prvá zmínka o něm pochází z roku 1918 jako o španělském one-stepu. Známějším se stává v první polovině 20-tých let, kdy se více rozšířil. Standardizovali ho francouzští taneční učitelé. Jeho původ je ve Španělsku v lidových tancích oslavujících vítězného toreadora. Za soutěžní tanec bylo pasodoble přijato po II. světové válce. Rytmus je 2/4 a taktů 60.

Donnie and Gaynor 

 

 

 

 

 

JIVE

je rytmický swingový tanec, který vychází z jitterurgu a v mnohém je ovlivněn rockenrolem, boogie-woogie a černošskými tanci. V roce 1944 vydal Viktor Silvester první standardizovaný opis jivu. Rytmus je 4/4-ový a tempo 40-46 taktů za minutu.

0102225